#MuzikXXJenayah
#MuzikXXJenayah

Sabtu
2 Disember 2017
8 Malam

Masuk PERCUMA

Blackbox, SACC Mall, Shah Alam

SIARAN MEDIA: Muzik Bukan Jenayah
Muzik ialah suatu irama dan lagu yang dicantumkan. Ia dipupuk seawal usia bayi dalam kandungan yang mendengar pelbagai bunyi di dalam Rahim ibunya. Lantas ia adalah melodi dalam kehidupan seseorang yang tidak diungkapkan hanya dengan kata-kata tetapi disertai jiwa Nurani. Namun pada hari ini, sebahagian irama dan lagu ini sering dipertikaikan konsepnya kerana terlalu memikirkan tradisi. Ada diantara genre muzik yang tidak dapat diterima khalayak kerana ianya membawa alunan rentak yang agak keras. Ada pula genre yang langsung tidak dibenar siar oleh media semasa kerana sentiment tertentu. Semua ini Muzik! Ini bukan Jenayah!

Milleniumkan Muzik Kita
Sejak akhir ini, kita dapati beberapa acara muzik sering diganggu-gugat oleh penguasa tanpa usul periksa hingga merugikan penganjur, peserta dan penonton. Akibatnya acara muzik itu dibatalkan, dibekukan dan digam terus daripada diteruskan. Ini membuatkan masyarakat menambah persepsi negatif kepada genre itu. Contohnya aliran Punk, Metal dan Hardcore, sering mendapat cop muzik kelas bawahan. Manakala Rock, Pop dan Jazz pula terus ke arus perdana tanpa dipersoalkan.  Kajian oleh Universiti Malaya mendapati terdapat ada pihak atau kuasa yang mengawal sebaran genre tertentu hingga diterima pakai oleh semua orang, tidak kira kelas.

Underground VS Mainstream; 30% VS 70%
Sebagai menyambut ulangtahun ke 20 penubuhan MARIONEXXES, hari ini kami bukakan sebuah kisah yang mungkin tidak pernah didengar, yang tidak pernah diterbitkan oleh mana-mana media iaitu sebuah kisah perjalanan Band Music X (judul album debut, 2009). Album yang rare luar biasa.
“Dari seorang bayi hingga dewasa, Dari Jalan Dhoby ke persada antarabangsa.”

Diskografi:
        Deezer       : http://www.deezer.com/us/artist/408010

M A R I O N E ‘double X’ E S
#MuzikXXJenayah
Foto:

Like Us On Facebook

Please Wait 10 Seconds...!!!Skip
Get code